Határ Győző: Némberköztársaság

„…bár nem mindig emlékszünk pontosan arra, miért voltunk boldogok,
azt sohasem felejtjük el, hogy azok voltunk.”
/W. H. Auden: Isten veled Mezzogiorno/

 

Határ Győző műfaji és stílusbeli szempontból beskatulyázhatatlan színpadi játéka bővelkedik fordulatokban és mesés izgalmakban. Valóság és valótlanság, ésszerűség és a fantázia merész szárnyalása, intimitás és cirkuszias harsányság, a halálosan komoly és a nevettető pillanatok  minduntalan váltakoznak. A szerző jóval a posztmodern korszak beköszöntése előtt, a Ferrum pedig a jelenlegi eklektikus világban, a színház gazdag eszköztárából merítve, egy kötéltáncos bátorságával próbál egyensúlyt teremteni a tragikum és komikum szélsőséges pólusai között.

     A Csokonai-díjas társulat az 1956-tól egészen a 2006-ban bekövetkezett haláláig londoni emigrációban alkotó Határ Győző vidám „mesejátékának” előadásával elsősorban mulattatni kíván, noha mint mindig, úgy most is létfontosságú problémákat feszeget. Többek közt az ősrégi témát, amely szerint a férfihegemónia korában a nőkkel élni siralmas, a nők nélkül viszont még siralmasabb. Az előadás másik rétegének sugallata alighanem ma aktuálisabb, mint korábban bármikor. Az sem helyeselhető, ha a feminizmus, az emancipáció, a szingli életfelfogás kannibál vadsággal tör előre, és a fúriákká, démonokká torzult némberek pusztító hatalma váltja fel a hímsovinizmust.

     Nem szokás ugyan, de a FeSzT bevallja, hogy a közelmúltban lezajlott generációs váltás következményeként a játszó személyek fele életében először szerepel színházi produkcióban. A másik végletet a Ferrumban 36 éve debütált Sövény László képviseli, aki abszolút főszereplője a Némberköztársaságnak. Reméljük, hogy „Sövi” jutalomjátékát és persze a produkció egészét jutalomnak tekinti a nagyérdemű közönség is.

 

Előadás megrendelhető!
Játékidő összesen: 80 perc.

Ára :  180.000 Ft (beleértve a szereplők, a díszlet és a kellékek szállítását)

Igény esetén fény- és hangtechnikát, plakátokat, műsorlapokat a FeSzT biztosít.

Meghívom az előadást! >>

 

Pillanatképek az előadásból:

Nézzen bele a darabba!