A Király Vasvárra látogat!

Eugéne Ionescu: Királydráma! A királyi udvartartás ezúttal Vasvárra látogat. Az uralkodói penitenciára a Nagy Gáspár Kulturális Központban kerül sor.
Jegyek a helyszínen vásárolhatók!

Helyszín: Nagy Gáspár Kulturális Központ (Vasvár, Bartók Béla u. 4.)
Időpont: 2016. április 23. (szombat) – 19 óra

„Egy jól kihasznált óra többet ér, mint sok-sok felejtésben és hanyagságban leélt évszázad.”
/Villanásnyi részlet a darabból/

Ráhangolódás

Ismereteink szerint a középkori haláltáncoktól eltekintve Ionesco HALDOKLIK A KIRÁLY (műfordító Bognár Róbert), A KIRÁLY HALÓDIK (műfordító Gera György) a világirodalom egyetlen olyan drámája, amely végig a haláltusáról szól. A két műfordítás átdolgozásával hoztuk létre a KIRÁLYDRÁMÁT, a FERRUM legújabb keserédes játékát.

Szerény lehetőségeink közepette igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy előadásunk a súlyos téma ellenére se legyen „sima” tragédia, és főként ne legyen pátosszal telített sirám az életről és halálról. Megpróbáltunk ragaszkodni Ionesco írói, filozófiai, színházi elveihez, melyek szerint félelmetes folyamat ugyan, hogy az emberi test a halál felé tart, de „az ember tragédiája” igenis méltó a nevetésre. Szükségszerű tehát, hogy játékunkban a tragikus szituációk sokszor válnak komikussá. Persze a tétel fordítva is igaz: a nevetséges pillanatokban is jelen van a tragikum. Az ellentétek összeszikráztatására több vonatkozásban is törekedtünk. Feszegetjük például, hogy összeegyeztethető-e a kilátástalanság és a remény, a hatalmi mámor és az emberség, megőrizhető-e az emberi méltóság a pusztulásban. Hogy mindez sikerült-e? Ennek megítélése a nagyérdemű közönség dolga.

Tisztelettel hívja és várja a kedves nézőket: BERENGÁR KIRÁLY ÉS UDVARTARTÁSA.